Linux: Napredna namestitev komponente za podpisovanje e-računov

Za uspešno izvedbo namestitve komponente in elektronski podpis potrebujete:

  • Oracle Java JRE ali JDK verzije 1.8 ali višje. Verzijo Jave preverite na https://www.java.com/en/download/installed.jsp ali pa v oknu Terminal vpišite: java -version.
  • digitalno potrdilo, s katerim uporabnik dostopa (oz. bo dostopal) v sistem, mora biti shranjeno v shrambi digitalnih potrdil brskalnika in okolja Java.


Opozorilo: pred namestitvijo izklopite morebitne programe/nastavitve, ki preprečujejo odpiranje pojavnih oken ali prevzem datotek iz svetovnega spleta ("pop up blocker" programi, yahoo pasica, ipd.).

Postopek namestitve certifikata v Java certifikatno skladišče:

Certifikat je potrebno uvoziti v certifikatno skladišče okolja Java. Le-to je dostopno preko programa Java Control Panel v zavihku Security. Program Java Control Panel najdete v mapi bin tam, kjer ste namestili okolje Java. Primer prikazuje spodnja slika.

S klikom na gumb Manage Certificates… se odpre okno, ki prikazuje certifikate v sistemu. Iz padajočega menija Certificate type izberite Client Authentication in v zavihku User uvozite vaš certifikat s privatnim ključem. Primer prikazuje spodnja slika.
V kolikor želite uporabljati certifikat shranjen na pametni kartici, je potrebno gonilnik za čitalec kartice in certifikat namestiti v okolju Java v skladu z navodili proizvajalca strojne opreme.Postopek namestitve podpisne komponente:

1. Prevzem podpisne komponente:
  • Če imate nameščeno okolje Oracle Java 1.8.xxx prevzamete namestitveno datoteko na povezavi: mdSigJava8.tar.gz.
  • Če imate nameščeno okolja Oracle Java 9 ali 10 in višje prevzamete namestitveno datoteko na povezavi: mdSigJava10.tar.gz.

2. Vsebino arhivske datoteke gzip.tar odpakirate v začasno mapo.

3. V oknu Terminal se postavite v začasno mapo, kamor ste odpakirali arhivsko datoteko v prejšnjem koraku in vpišite ukaz sudo ./install.sh
Namestitvena skripta bo namestila aplikacijo mdSigJava v mapo /usr/share/mdSigJava.
Povezovanje datoteke .mdsign s podpisno komponento:

4. Kliknite na povezavo za "Preizkus testiranja e-podpisa za e-račune" (https://eracuni.ujp.gov.si/PodpisTest)

5. Brskalnik vam ponudi v prevzem datoteko .mdsign. Shranite datoteko na lokalni disk in odprite mapo, v kateri se nahaja shranjena datoteka.

6. Izberite datoteko .mdsign in z desnim klikom miške v padajočem meniju izberite opcijo Properties.

7. Odpre se dialog, ki prikazuje lastnosti datoteke. Izberite zavihek Open With in v seznamu poiščite apliakcijo mdSigJava. Nato kliknite na gumb Set as default. Primer prikazuje spodnja slika.8. Ponovno kliknite na povezavo za "Preizkus testiranja e-podpisa za e-račune" (https://eracuni.ujp.gov.si/PodpisTest)
  • Če uporabljate brskalnik Google Chrome, se vam spodaj levo v oknu brskalnika prikaže spodnja slika:

    Kliknite tako kot prikazujejo rdeči pravokotniki in izberite opcijo Always open files of this type. Tako vam v bodoče ne bo treba potrjevati te izbire. Po izbiri te opcije ponovno kliknite na datoteko.  • Če uporabljate brskalnik Mozilla Firefox se vam odpre dialog, ki ga prikazuje spodnja slika:    Izberite opcijo "Do this automatically..." in kliknite gumb OK, kot je prikazano na sliki. Tako vam v bodoče ne bo treba potrjevati te izbire.


9. Zažene se komponenta za podpis, ki vam prikaže vsebino dokumenta za podpis. S klikom na gumb Sign boste elektronsko podpisali dokument. Le-ta bo posredovan na strežnik, ki bo preveril podpis in vas obvestil o uspešnosti postopka.