Mac OS X: Napredna namestitev komponente za podpisovanje e-računov

Za uspešno izvedbo namestitve komponente in elektronski podpis potrebujete:

Opozorilo: pred namestitvijo izklopite morebitne programe/nastavitve, ki preprečujejo odpiranje pojavnih oken ali prevzem datotek iz svetovnega spleta ("pop up blocker" programi, yahoo pasica, ipd.).

1. Postopek namestitve podpisne komponente:

1.Prevzem podpisne komponente:
  • Če imate nameščeno okolje Oracle Java 1.8.xxx prevzamete namestitveno datoteko na povezavi: mdSignSetup8.pkg (po kliku na povezavo se datoteka prenese v direktorij "Downloads").
  • Če imate nameščeno okolja Oracle Java 9 ali 10 in višje prevzamete namestitveno datoteko na povezavi: mdSignSetup10.pkg (po kliku na povezavo se datoteka prenese v direktorij "Downloads").

2. Po zagonu namestitvene datoteke sledite čarovniku na zaslonu.

3. Povezovanje datoteke .mdsign s podpisno komponento:

POZOR: V brskalniku, ki ga uporabljate, ne smete spremeniti prednastavljene lokacije, kamor vam brskalnik shranjuje datoteke (to je mapa Downloads).

4. Kliknite na povezavo za "Preizkus testiranja e-podpisa za e-račune" (https://eracuni.ujp.gov.si/PodpisTest)

5. Brskalnik vam ponudi v prevzem datoteko .mdsign. Shranite datoteko na lokalni disk in odprite mapo, v kateri se nahaja shranjena datoteka.

6. Izberite datoteko .mdsign in z desnim klikom miške v padajočem meniju izberite opcijo Get Info.

7. Odpre se dialog, ki prikazuje lastnosti datoteke. Primer prikazuje spodnja slika.

Izberite opcijo Open with: in v padajočem meniju izberite opcijo Other...
Odpre se dialog s seznamom razpoložljivih aplikacij. Izberite opcijo Enable: All Applications in opcijo Always Open With ter med aplikacijo poiščite mdSigJava. Kliknite na gumb Add. Primer prikazuje spodnja slika.
Nato v dialogu iz točke 7.(lastnosti datoteke) kliknite na gumb Change All... kot prikazuje spodnja slika in zaprite dialog.8. Ponovno kliknite na povezavo za "Preizkus testiranja e-podpisa za e-račune" (https://eracuni.ujp.gov.si/PodpisTest).
  • Če uporabljate brskalnik Google Chrome, se vam spodaj levo v oknu brskalnika prikaže spodnja slika:

    Kliknite tako kot prikazujejo rdeči pravokotniki in izberite opcijo Always open files of this type. Tako vam v bodoče ne bo treba potrjevati te izbire. Po izbiri te opcije ponovno kliknite na datoteko.  • Če uporabljate brskalnik Mozilla Firefox, se vam odpre dialog, ki ga prikazuje spodnja slika:    Izberite opcijo Open with in v kolikor ni izbran program mdSigJava (default), iz seznama izberite ustrezen program kot je prikazano na sliki. Izberite opcijo Do this automatically for files... in kliknite gumb OK. Tako vam v bodoče ne bo treba potrjevati te izbire.


  • Če uporabljate brskalnik Safari, se datoteka prenese na lokalni disk. Z miško se postavite na ikono, ki predstavlja mapo Downloads. Prikaže se seznam datotek, ki vas čakajo v tej mapi. Izberite prvo na seznamu (ima končnico .mdsign) in nanjo kliknite z miško. Primer prikazuje spodnja slika.

Zažene se komponenta za podpis, ki vam prikaže vsebino dokumenta za podpis. S klikom na gumb Sign boste elektronsko podpisali dokument. Le-ta bo posredovan na strežnik, ki bo preveril podpis in vas obvestil o uspešnosti postopka.
Opomba:: V primeru, da se pri zaganjanju programa pojavi opozorilo "Unidentified developer", odprite program v Finderju z uporabo kombinacije tipke Control in klika na ikono aplikacije, na vprašanje "Are you sure you want to open it? " odgovorite s klikom na gumb Open in s tem dovolite zaganjanje podpisne komponente.